0

Wilde graag een voorbeeld zijn voor haar kinderen.

Onlangs opende Lilian haar eigen gastouderverblijf ‘De Lilipeuters’ in Arnhem. Sindsdien groeit het aantal aanmeldingen gestaag: “Er komen steeds meer bedjes en kinderstoelen bij en sinds kort kan ik met een bakfiets naar school.” Dat Lilian nu haar eigen bedrijf heeft, leek bij haar terugkeer naar Nederland, 7 jaar geleden, zeer onwaarschijnlijk. Toch kreeg ze het, met een beetje ondersteuning van Pluryn, voor elkaar.

Na vier jaar in de Dominicaanse Republiek keerde Lilian in 2012 terug naar Nederland. “Ik kon samen met mijn zoontje tijdelijk bij een vriendin in Dieren terecht. Daar was destijds nog een kantoor met maatschappelijk werkers. Na een gesprek verwezen zij mij door naar Stichting Boei. Zo kregen we een noodwoning waar we 6 maanden terecht konden.” Om Lilian te ondersteunen bij haar complexe zorgvraag, werd een maand later Pluryn ingeschakeld: “Zij hielpen me bij van alles. Een uitkering aanvragen, verzekeringen afsluiten en praten met de gemeente. Ze hielpen me zelfs bij het halen van mijn dochter naar Nederland.”

Begeleiding aan huis
Haar noodwoning bleek al snel niet toereikend voor een moeder en twee jonge kindjes. Een nieuwe verhuizing was nodig: “Via IWIB (individueel wonen met intensieve begeleiding) kreeg ik een woning toegewezen in Arnhem-Zuid. Die was zo goed als kaal. Er stonden eigenlijk alleen twee bedden, een wasmachine en een fornuis. Pluryn, De Boei, IWIB, allemaal gingen ze voor me aan de slag om die woning in te richten.”

In de jaren die volgden, bouwde Lilian haar bestaan op in Arnhem. Ondersteund door ambulante begeleiding, vooral met praktische zaken, werd Lilian geleidelijk aan steeds zelfstandiger. “Ik wilde een voorbeeld zijn voor mijn kinderen. Dus moest ik dingen veranderen. Geen uitkering meer, maar beginnen met een opleiding en daarna werk.” Lilian voegt daad bij woord en start met de opleiding Zorg en Welzijn niveau 1, en daaropvolgend, ondanks een tussentijdse zwangerschap, niveau 2. “Mijn kinderen stonden trots te juichen en te springen toen ik mijn diploma haalde.” Direct daarna last ze een pauze van een half jaar in: “Om te zorgen voor mijn baby en goed na te denken over mijn toekomst”.

Eigen bedrijf
“Tijdens mijn tweede opleiding liep ik stage bij een gastouder. Dit beviel me erg goed. Ik heb in dat half jaar uitgezocht wat ik nodig had om zelf als gastouder aan de slag te gaan. Daar kwam van alles bij kijken: het huis gastouder-proof maken, mijn EHBO- diploma halen, me inschrijven bij diverse gastouderbureaus. Sinds 1 januari 2019 is ‘De Lilipeuters’ als erkend gastouderverblijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel!” Daarmee kwam ook een einde aan de zorg en ondersteuning die Pluryn de afgelopen 7 jaar aan Lilian heeft geboden: “Ik ben niet meer de Lilian van 7 jaar geleden. Daarvoor ben ik iedereen die me geholpen heeft super dankbaar.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *