Soms loop je vast door problemen. Dan verdien je nieuwe kansen. Thuis, op je werk en in de samenleving. Unieke Thuiszorg helpt je bij het krijgen van die kansen. Samen met jou zoeken we een oplossing. Een plan voor de toekomst waarbij wonen en werken voorop staat. Je krijgt de ondersteuning zoveel mogelijk bij jou thuis, in je eigen omgeving. Na een korte tijd gaat het vaak al beter en kun je zonder Unieke Thuiszorg verder. Hieronder lees je meer over wat er allemaal mogelijk is.

Veel volwassenen hebben moeilijke dingen meegemaakt in het verleden. Hier kun je nog steeds last van hebben. Waar de één vaak somber is en zich terugtrekt, is de ander snel boos. Therapie helpt. Je leert je gedrag en daarmee jezelf beter kennen.

Verschillende gedragstherapieën

Er zijn ook andere therapieën, zoals EMDR, EBL en dialectische gedragstherapie. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) helpt je om nare ervaringen te verwerken. Met Emerging Body Language (EBL) maak je contact door beweging en lichaamstaal en leer je relaties te ontwikkelen. Dialectische gedragstherapie is een vorm van cognitieve gedragstherapie. Het helpt je om beter met je emoties om te gaan. Unieke Thuiszorg heeft korte lijnen specialisten.

Huisarts -AVG-Arts

Mensen met verstandelijke beperkingen kunnen voor de meeste medische zorg heel goed bij hun eigen huisarts terecht. De huisarts kan verwijzen naar een Arts voor Verstandelijk Gehandicapten (AVG) voor advies en ondersteuning. De AVG kent de gezondheidsproblemen waar mensen met een verstandelijke beperking mee te maken krijgen en is gewend hiermee om te gaan. Een AVG luistert goed, heeft tijd voor de patiënt, herkent problemen eerder en geeft zorgvuldig advies. De AVG is geen vervanging van de eigen huisarts, maar heeft een aanvullende en consulterende rol. De patiënt blijft bij de eigen huisarts.

Je wil het liefst zelfstandig wonen, meedoen in je eigen wijk. Vaak lukt dat, met hulp van je vrienden, familie of mensen in je buurt. Maar soms is die hulp er niet. Of heb je extra ondersteuning nodig. Unieke Thuiszorg regelt het voor je.

Ook als je volwassen bent, kun je moeite hebben met bepaalde dingen. Bijvoorbeeld omgaan met geld of het regelen van je administratie. Misschien heb je wel hulp nodig bij het koken of wil je weten hoe je nieuwe mensen kunt ontmoeten. Voor dit soort vragen en voor algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) kun je ondersteuning thuis krijgen. Via zelfstandig wonen met begeleiding bijvoorbeeld. Via het project WijKringen. Of via een kortdurend traject.

Zelfstandig wonen met begeleiding

Bij ‘zelfstandig wonen met ondersteuning’ heb je een eigen (huur)woning. Een paar uur per week krijg je bezoek van een begeleider. Voor noodsituaties is er altijd iemand telefonisch bereikbaar. Je krijgt de ondersteuning die jij nodig hebt. De begeleider helpt je bijvoorbeeld met: structuur in je huishouden, geldzaken en post verwerking, het zoeken en houden van werk, omgaan met emoties en boosheid, contact maken met andere mensen.

WijKringen

Een WijKring is een groep mensen die elkaar helpt met alledaagse dingen. Samen leren ze de wijk kennen en leuker maken. Unieke Thuiszorg is één van de ondersteuners van het project.

Kortdurende trajecten

Soms heb je extra hulp nodig om nieuwe stappen te zetten. Een kortdurend traject kan je verder helpen, zeker omdat je tijdens het traject met meerdere dingen tegelijk aan de slag gaat. Die combinatie maakt het heel effectief. Je eigen inbreng is erg belangrijk. Net als die van de mensen om je heen. Vanwege de korte duur van het traject kun je snel weer op eigen kracht verder. Er zijn kortdurende trajecten voor ambulante ondersteuning, behandeling, begeleid zelfstandig wonen, werk en re-integratie, opleiding en training, arbeidsmatige dagbesteding en activerende dagbesteding. Steeds meer trajecten verlopen online, via beeldbellen en handige apps.